Rikedomens två ingredienser

Publicerat av Charlie Söderberg söndagen den 9 januari 2011 | 0 kommentarer hittillsJag har funderat en del på sistone på det här med rikedom. Det blir mer och mer klart för mig att rikedom egentligen består av två ganska separata delar.

Den första handlar om ett överflöd av resurser. Med resurser menar vi alltså inte bara pengar utan alla resurser vi har i livet. Det visar sig tydligt genom t ex att den som har pengar men brist på tid inte känner sig rik. Samma sak gäller för den som har pengar på fickan men inte har sin hälsa. Det är alltså viktigt för att uppnå rikedom i livet att man inte skapar ett system där någon av resurserna kommer som en följd av att man utarmar någon annan. Den som spenderar alla sin tid för att få pengar är alltså inte rik. Samma sak gäller för den som tär på relationer eller den egna tillgången på energi i syfte att spara tid eller pengar.

För den som deltagit i något av Balansekonomis seminarier är detta säkert inget nytt, men den andra delen av rikedom har åtminstone varit lite diffusare för mig. Den andra handlar nämligen om UPPLEVELSEN av överflöd av resurser. Det blir allt tydligare för mig att det är hur vi väljer att se på vår situation som skapar vår känsla av välmående eller avsaknaden av detsamma. Det räcker alltså inte att jaga resurser, man behöver även kontinuerligt jobba på att förändra sin upplevelse (eller tolkningen av sin situation om man så vill) av den situation man skapat.

Det kan ju låta som en massa mumbojumbo men det är verkligen så att det är tolkningarna som gör skillnad här i livet. Det är inte hur vi har det som avgör hur vi mår (som många tror) utan snarare vad vi får vår situation att betyda. För att bli mästare i tolkningslära måste man först förstå en sak: Vi har inte en aning om vad saker egentligen betyder! Vi går dagligen omkring och helt omedvetet skapar, mer eller mindre grundlöst, en massa tolkningar av de signaler vi får. Dessa tolkningar kallar vi för sanningen och glömmer sedan snabbt bort att den till största delen består av tolkningar.

Har t ex ni tänkt på att skillnaden mellan förälskelse och influensa bara ligger i tolkningen. Båda tillstånden har nämligen samma symptom: Rastlöshet, lätt feber, disträ, orolig mage, emotionellt överkänslig, glansiga ögon, trött men ändå svårt att sova… skillnaden ligger i tolkningen. Just nu är jag på turné med ett TV-team och det är märkligt ofta som folks ”ekonomiska problem” ligger i tolkningen de gör av situationen snarare än situationen i sig. Det är inte siffrorna som gör dem kraftlösa, det är deras tolkning av siffrorna.

Så varför inte öva dig i tolkningslära samtidigt som du jobbar med rikedomens fysiska delar. Varför t ex inte träna dig på skillnaden på pank och fattig?

”Pank” är en tolkning att det är ett tillfälligt tillstånd, medans fattig är tolkningen att din nuvarande brist på pengar säger något om dig och din framtid.Varför inte träna dig på din mest besvärlig vän, släkting eller kollega. Prova att förändra din tolkning av vad deras beteende betyder (med utgångspunkt från att du inte har någon aning) och notera hur er relation förändras.

För är det inte så att rikedom handlar lika mycket om vad du har, som hur glad, tacksam och stolt du kan vara.

//Charlie

kommentarer

13 thoughts on “Rikedomens två ingredienser

 1. Marika skriver:

  Rikedom är för mig när man kan känna för andra/sätta sig in i och kunna hjälpa varandra. Kunna visa äkta kärlek och respekt till sig själv, familj och andra omkring en som av hjärtat vill väl. Att få känna harmoni och äkta glädje. Att få kunna skratta ofta ; )
  En trygg ekonomi är olika från person till person, där den ena vill ha flera miljoner kronor medan andra ej behöver överflöd i pengar utan vill känna tryggheten att de kan betala sina räkningar/utgifter och få kunna göra roliga saker tillsammans med familj och vänner. Rikedom är en god hälsa där man mår gott i kropp och själ ; )

  Sol ute
  Sol inne
  Sol i hjärta
  Sol i sinne

  Solvarm kram
  Marika

 2. Klokt skrivet. Källan till all lycka ligger sannolikt i betraktelsen av tillvaron, dvs. i den subjektiva tanken om denna.

  Den som har ett negativt betraktelsesätt till tillvaron, kommer uppleva densamma som negativ oavsett vad som inträffar (dvs även om detta så är lottovinster, solsken eller andras kärlek och uppskattning). Detsamma gäller den som har ett positivt betraktelsesätt till tillvaron(dvs. oavsett om så ekonomiska svårigheter, sjukdom eller andra avundsjuka drabbar henne).

  Vägen till förändringen av vår tillvaro tycks alltså ligga i om vi förmår förändra vårt betraktelsesätt, som bor i vårt sinne, i positiv riktning. Lyckan ligger därför kanske både närmare och längre bort än vi trott.

  Michael

 3. Monica Lindén skriver:

  Min mamma som var från Norge sa alltid, ”vi rike vi har det gott det är bare pengene som mangler”

 4. Fagerström skriver:

  Jag assicierar fritt till det Anders lärut i Argasnickaren. Sätt upp delmål bocka av det som blir genomfört. Fira och njut när du kan pricka av en sak på attgöralistan. För om du inte kan Njuta av det du klarat av så förlorar du energin att börja med nästa del.

  Erik

 5. Johan Thomas skriver:

  Om man är intresserad av vardagsekonomi förväntas man också intressera sig för vardagsdravel på mailen?!?

  Du svamlar ju som en bakfull tonåring. Håll dig till ekonomi istället, och bygg upp ett seriöst forum för ekonomiska frågor. Webben är redan proppfull av Carpe Diem och Cant Buy Me Love.

  Jag hoppas du tar mitt råd, Charlie/Annika, så din mer angelägna mission inte tappar styrfart.

  Mvh,

  Johan Thomas

 6. Johan Gustafsson skriver:

  Den som fastnar i ett nuläge av att vara pank eller fattig och inte kan se en annan framtid börjar identifiera sig som fattig och mår sannolikt sämre av detta. Den som inser att såhär är det just nu och i framtiden är det på ett helt annat sätt känner glädje och motivation över att vara på väg mot ett önskat resultat.
  Den amerikanske föreläsaren W Mitchell som är både brännskadad och rullstolsbunden har sammanfattat det hela klokt med meningen ”It´s not what happens to you, it´s what you do about it”

 7. Mariann skriver:

  Klokt sagt..
  allt beror på hur vi tolkar och det gäller nog livets alla områden..
  När jag var på Charlies seminarium blev jag helt på det klara med att min tolkning, att jag ”pank” inte ”fattig”, är förklaringen till varför jag känner mig rätt nöjd o fri ..
  Mariann

 8. Victoria skriver:

  Tänkvärt igen. Jag har fått lära mig att ”det är inte HUR man har det utan hur man TAR det” som gäller i tillvaron. Dock ska man komma ihåg att man formas av sin omgivning. Att ständigt leva i ”negativitet” gör det betydligt svårare.
  ))Victoria

 9. Staffan Sjöberg skriver:

  När våra grundläggande behov är tillfredsställ-
  da (mat, dryck, bostad, sex) samt trygghetsbe-
  hoven kan vi gå över till att bygga upp rikedom
  Vad som då styr i hög grad är den kultur vi le-
  ver i och rikedomen är då i hög grad relativ, då vi i första hand jämför oss med varandra.
  Därför kan man egentligen inte tala om en abso-
  lut rikedom. En balanserad rikedom på alla plan utan att vara optimal medför rikedom och förhoppningsvis lycka för de flesta. I agree C.

 10. Linda skriver:

  SÅ OTROLIGT SANT! Jag anser att vår förmåga att styra vår inställning till livet, är vår största resurs, som gör det möjligt att skapa nya resurser. Utan en inre drivkraft kommer ingen någonstans!

 11. Helena skriver:

  Hej!

  Det är mycket intressant det du skriver och tolkat av mig, menar du att det gäller att se och vara tacksam för det goda som finns i livet. Lyckas man vara positiv och glad drar man dessutom till sig liknande människor och situationer enligt boken av Rhonda Byrne som heter ”Hemligheten”.
  Läs den och du kommer se livet på ett nytt sätt!

 12. Johanna skriver:

  Rikedom är olika för alla, och när det övergår i överkonsumtion har man tappat greppet. Man kan bara äta sig mätt, titta på en tv i taget, köra en bil åt gången osv.
  När man ställer frågan om vad skulle du gjort om du vunnit 5 miljoner, då visar det sig tydligt på svaret den som lider av dålig självkänsla jämfört med den som är trygg.
  Pengar underlättar livet helt klart, men ungefär som bensin till en bil; en full tank räcker för att köra, resten rinner över- slöseri!

 13. Jan Bolmeson skriver:

  När det gäller det med rikedom så handlar det sällan om antingen eller. Det handlar ju om att ha både och. Med tanke på det som du skriver Veronica, mycket av det som faktiskt betyder något är ju faktiskt gratis:

  http://www.balansekonomi.se/?p=842

  🙂

Missa inte kommande artiklar

Du kan även anmäla dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev med en månatlig krönika av Charlie och resten av Balansekonomiteamet.

→ Anmäl dig till nyhetsbrevet

Nyfiken på fler artiklar?

På vår blogg hittar du artiklar om hur du kan bygga dig ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi.

→ Till bloggens förstasida

Facebook & Instagram

Facebook eller Instagram kan du delta i samtalet kring ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi.

→ Till Facebook
→ Till Instagram