Rikedom är att inte ha semester!

Publicerat av Charlie Söderberg fredagen den 5 augusti 2011 | 0 kommentarer hittillsJag sitter här och tänker på Thomas Ledins gamla slagdänga ”Sommaren är kort”. Enligt Thomas kan det mesta regna bort. Tydligen kommer även hösten snart. Lösningen verkar ligga i, att under några intensiva sommarveckor, ha supersemester och ta för sig av solen som skiner idag.

Det som slår mig är att ingen i Balansekonomis ledningsgrupp haft någon ordentlig semester. Jan har varit två vändor på kurs i London för att bli en ännu bättre handledare och talare. Pia har varit utomlands och besökt ett investeringsobjekt. Jag själv har gjort ett par TV-program och skrivit en hel del artiklar. Självklart har vi alla växlat ned till en betydlig lägre växel, men ingen av oss har stängt av mobilen eller varit oanträffbara. Ingen av oss har slutat läsa och svara på mejl. Ingen har sagt ”Det där får vi ta tag i efter semestern!”.

Kanske är jag på helt fel spår här. Kanske är det inte ett tecken på rikedom utan snarare ett bevis på att vi håller på att jobba ihjäl oss… men jag tror inte det.

För två somrar sedan firade vi mina föräldrars sextioårsdag genom att hela familjen, inklusive alla syskon, åkte ned tillsammans med dem till Turkiet. Där träffade jag 56-årige Arne som med imponerande solbränna på ölmagen, han flöt runt i poolen och delade med sig av sin devis ”Livet är 48 veckors helvete för fyra veckor himmelrike i solen”. Några svenskar i baren skrattade medhållande, men jag blev så ledsen att jag mådde illa och tvingades gå därifrån för att inte förstöra Arnes näst sista dag i solen.

Jag fattar verkligen att alla människor inte älskar sitt jobb. Jag brukar ju till och med ifrågasätta folk som påstår sig göra det, men vill vi verkligen beskriva vårt liv som 90% lidande för 10% njutning?

Man skall vara försiktig med vad man säger, särskiljt till sig själv. Det har som ni vet en tendens att bli sant. Det här med att jobb är det jobbiga och ledighet är njutningen är en ”sanning” som vi har uppfunnit först ganska nyligen.

Innan industrialismen pratade man lite om vare sig jobb eller ledighet. Man gjorde helt enkelt det man gjorde och försökte finna glädje i det som fick ens liv att fungera. Om man klarade det då, med all det elände som fanns då, varför kan vi inte göra samma sak nu?

En vanlig invändning mot att på allvar bygga sig ett rikare liv är ”Det där är inte så lätt som det låter. Det kräver hårt arbete!” Min erfarenhet är att det verkligen inte är lätt, om man med ”lätt” menar att det går att göra utan att lära sig något nytt.

Det kräver absolut ett hårt arbete. Det kräver minst lika mycket tankekraft som ett svårt SUDOKO. Det kräver minst lika mycket muskelkraft som lång simtur i viken. Det kräver definitivt mer uthållighet än att köa till sommarens bästa rea. Men vem har bestämt att det skall vara jobbigt?

Människor säger ibland ”Jag vill bli så rik att jag inte längre behöver bry mig om pengar”. Det påståendet blir bara vettigt om man bestämt sig över att det är jobbigt att bry sig om sina pengar. På samma sätt blir bara semester vettigt för den som har två liv ett påtvingat arbetsliv och en egenvald ledighet. Om du kan få hela ditt liv till något du valt försvinner behovet av semester… eller om man så vill behovet av arbete.

Tänk om sommaren inte är kort, utan att den är precis så lång som du vill att den skall vara. Hur vore det om din återkomst till jobbet inte var slutet på semestern utan istället starten på en ny sorts äventyrligare, aktivare semester?

Jag tycker att du skall sätta av en stund och fundera på vad du kan göra i ditt liv idag för att se till att hösten och vintern är något du ser fram emot. Jag hoppas till och med att du kan skapa dig ett liv med 52 veckors semester!

Vi ses på seminariet!
//Charlie

kommentarer

29 thoughts on “Rikedom är att inte ha semester!

 1. Thomas Nyman skriver:

  Lysande insikter, tyvärr finns det allt för många som lever som Arne. Tack för inspiration!

 2. Ylva Yngveson skriver:

  Klokt sagt!
  Jag har ofta funderat över hur yrkesarbetande i USA hanterar detta. Har man semester bara en eller kanske två veckor per år kan man ju inte skjuta på allt till en kommande sommar! Då måste man ta vara på det man vill göra i vardagen – och förstås om man inte tycker jobbet uppfyller de önskemål man har så är det dags att byta. Det handlar om att leva i nuet. Lätt att säga – svårare att göra.

 3. Det bästa inlägg jag läst på länge… visst gillar jag semester men vardagen är viktig, det hörs ju på namnet – var dag ! Ofta hör jag människor som bara längtar till helgerna, visserligen kommer helgerna oftare än semestrarna men sträva efter att få en rik=bra vardag!!

 4. Emma Östlind skriver:

  Jag har mött ett flertal personer som inte tycker att ett jobb är ett jobb om det inte är jobbigt. Det innebär att dem står ut med dåliga arbetsförhållanden och lever med att vantrivas 8 timmar om dygnet. Det verkar ju bara dumt. Sommaren kanske inte är kort, men livet är för kort för den sortens inställning.

 5. Magnus Strid skriver:

  EXAKT mitt sätt att se på det hela och förespråkar. Jag lever dessutom som jag lär! Mitt i prick Charlie!

 6. Det bästa inlägget jag läst på länge! Man hör ofta allför ofta människor som bara lever för helgerna, som visserligen kommer oftare än semestern men en rik=bra vardag är väl det allra bästa att sträva efter. Det hörs ju förresten på namnet var – dag.

 7. Svante skriver:

  Så sant, Charlie!
  Jag lever ungefär som innan industrialismen. Mitt problem är att jag ofta tycker det är alldeles för tråkigt att vara ledig eftersom jag har så roligt när jag jobbar! Om det inte vore för att få spendera mer tid med barn å familj så skulle jag nog inte ta semester alls mer än för att vila upp mig då och då!

  Jag har valt att jobba med sån’t jag är bra på och tycker är kul!
  Får ofta höra att jag har sån tur som kan försörja mig på min hobby!
  Struntprat, säger jag! Det är ett aktivt VAL som jag kämpat för och ingen hobby eftersom jag försörjer mig på det! Den dag jag tycker mitt ”jobb” blir tråkigt så hittar jag på ett nytt ”jobb”!
  Njut av livet! Det är tveklöst alldeles för kort, till skillnad från sommaren som Ledin sjunger om!
  Sommaren är lååååång!
  /Svante

 8. Maggan skriver:

  Bästa jag hört på länge. Verkligen.

 9. Annica skriver:

  Toppen skrivet, har inte heller haft semester på snart 2 år, bara typ 4 futtiga dagar, men jag klagar inte, jag är nöjd med min livsstil, att leva i nuet och gilla det! För det vet ju den som har tänkt lite längre än näsan räcker att allt vi har är här och NU! Enjoy it!!!

 10. Lennart Göthe skriver:

  Sommaren går verkligen fort och det gäller att vara närvarande och kunna njuta hela tiden. Nät jag ”gick på semester” strax före midsommar så kändes det som en lååååååång sommar låg framför mig. Nu är det plötsligt augusti redan och i slutet av september är det dax att börja jobba igen.

  Som tur är så älskar jag mitt jobb och kan inte låta bli att ”jobba” även på ”semestern”. 🙂

 11. Lotta.P skriver:

  Tack för bekräftelsen.Att det faktiskt går att komma till denna punkten i livet.

 12. Stefan Åbrodd skriver:

  Hej Charlie. Det är nästan lite ruggigt det du skriver. ungefär som den gamla låten ”sången han sjöng var min egen, berättade allt om mitt liv…”. Jag har sedan länge nu slutat att dela upp mitt liv i arbete eller fritid. Arbetet är ju en stor del av de flesta människors liv, och då ska givetvis även arbetet berika livet. Jag tror att de flesta människor håller med om att livets resa ska bli lite bättre för varje dag. Men tyvärr så bryr sig de flesta inte ens att skaffa en karta inför den resan…

 13. Cecilia skriver:

  Precis så brukar jag tänka! Jag tycker synd om alla människor som bara lever för sina 5 veckors semester. Själv har jag ingen semester men lider inte av det eftersom det jag gör på dagarna är roligt och jag mår bra. Jag har testat detta med semester en gång men då hoppade jag på en sommarkurs istället… ”jobbigt” skulle vissa tycka, men det är ju helt självvalt, och bara kul, menar jag. 🙂 Det gäller dock att passa sig lite så att man inte lurar sig själv och springer in i väggen. Det är inte sällan personer som ”älskar” sina jobb som gör det.

 14. Elisabet skriver:

  Brukar bli berörd var gång jag ser dylika kommentarer på Facebook inför veckoslut och undrar varför människor stannar kvar i sina negativa arbetsförhållanden. Är övertygad att dessa personer på sikt drar på sig både sjukdomar och förkortar sina liv genom att de drar ner sin livsenergi. Tack för en bra krönika.

 15. catrin watz skriver:

  Jag håller med: semestern borde vara längtan till och inte flykt från. Men om det nu är mycket flykt från arbetet och arbetsplatsen hur ser då arbetsplatserna ut, hur leds arbetet,hur stort inflytande har man som anställd, hur är den fysiska miljön etc? Programmet Skuldfällan var en brilliant idé.
  Man skulle kanske kunna ha ngt liknande om arbetsplatser som skulle kunna vara bättre; gå igenom hur det fungerar/inte fungerar och vad som skulle kunna göras bättre. Och visa det på tv.Det skulle kunna vara ett steg i rätt riktning.

 16. Bengt skriver:

  Charlie, som vanligt helt värdelöst men den här gången var det sämre än vad det brukar vara..

 17. Ulla skriver:

  Hej Charlie
  En så´n härlig blogg. Inte bara detta datums, utan också dina tidigare. skriverier. Har läst igenom dem och nästan samtliga kommentarer.

  Väljer att kommentera den senaste om arbete kontra semester: För det första så vill jag nämna att de flesta har vissa ”ramar” som begränsar deras möjligheter att förändra sina situationer, t.ex. någon kommer från utlandet och kan inte göra sin utbildning gällande här, en annan person drabbas av en skada eller sjukdom som begränsar möjligheter OCH ekonomi, en tredje har inte begåvats med anlag att lära in. Det lär finnas ca 8 olika intelligenser, kanske fler, men vi har alla fått mer eller mindre av dem.

  Jag tycker det är förmätet av någon att ”skryta” över att den lyckats tack vare ”egna ansträngningar” för dessa hade kanske inte lyckats ifall tillräcklig begåvning saknats för projektet/arbetet. Det är därför tragiskt när en del människor tvingas ha sådana arbeten som de inte tycker om. Det är inte så enkelt att byta ifall man t.ex. är ”bunden” av familj på orten. Klart är att man kan ju alltid skilja sig, och/eller strunta i barnen, men jag hoppas det inte finns så många där ute som kan bli lyckliga på andras bekostnad. Min son sa en gång när han bara var 5 år gammal: Mamma, är det så att: ”För att en ska må bättre, så måste någon annan må sämre?” Ja, jag tror dessvärre att det stämmer, att det är så i många fall, lyckligtvis inte alltid. Har en person ett överflöd av något så känns det knappt något att behöva dela med sig eller uppoffra sig, men har man själv väldigt lite och ger därav till någon annan, så innebär det faktiskt det, att jag mår sämre för att någon annan ska må bättre. Om jag tar ett ”skitjobb” med dålig lön, så kan någon annan få ett bättre jobb med bättre lön, så enkelt är det väl? Det innebär inte automatiskt att man gillar att städa bara för att man kanske inte har tillräcklig begåvning för att kunna göra något annat.

  Dels skiljer det sig i våra personliga förutsättningar = anlag/begåvning, men vår framgång beror också på vilka relationer vi har, relationer som vi under vår uppväxt tyvärr inte valt själva. Det kan också bero på vilken kroppslig skönhet och charm man begåvats med, att t.ex. ”gå sängvägen” är ju ett begrepp. Och hur många är inte de kvinnor som gift sig till ett ”rikare” liv. Känner inte till hur pass vanligt detta beteende är hos männen.

  Vi har alla olika ”betalningsmedel” för vår framgång, när man med framgång menar att kunna få/ha ett arbete som man trivs med.

  Själv har jag tack vare smarta föräldrar begåvats med lite hjärnceller som fungerar. Detta är inte min förtjänst. Tack vare dem ”fungerande hjärncellerna” och ”hyfsat fungerande kroppen”, så har jag lyckat skapa mig ett liv som jag trivs med, alla månader om året.

  Att gå på ditt seminarium, Charlie, är jag säker på att jag kommer att gilla, eftersom jag redan gillar det som du skrivit. Mest roligt känns det att jag tycks ha hittat en lika ”filosofitokig” människa som jag själv. Positivt menat.

  Tack för att positiva människor som du finns och tack också för att du gav mig tillfälle att uttrycka mig i ”debatten”!!!

 18. Jag håller delvis med…..säger att jag hellre tar ledigt en veckodag och har minisemestrar på tre-fyra dagar varje månad istället för dessa veckolånga semestrar där man bara blir lat. Sen vill jag inte tappa mitt jobb helt under så lång tid. Jag belönar mig själv oftare och håller istället lågan brinnande för jobbet!

 19. monica skriver:

  Hej! jag tycker nog det där är vanskligt åt både hållen både det Arne sa och det du Charlie säger… jag jobbade på med ett jobb jag älskade i 12 år utan semester ååå gud vad jag ångrar det idag ( totalt arbete i 35 år med jobba som jag trivts med huvudsakligen)….. Jag hade verklign behövt semster någon gång per år inte fem veckor pa raken kanske det hade jag inte klarat men ett par veckor så jag varvat ner.. och fått chans att återhämta mig stänga av och bar va…JAg tycker det är RIKTIGT sjuak att folk måste spela duktiga och jobba på hel tiden och ah mobiken på jämt och datan jämt.. folk tål faktiskt att det är semester frö andra ibland.. elelr så får man sätta in någion anan på pålats. Men ALLA måste ta pausk i livet ibland liskväl som man måste sovca för att orka.. jag blir så trött på att hör alal Heman.. som orkar jobba jämt… vilken björntjänst ni gör er själva… Resultat av mitt semesterfria liv.. jo helt plötsligt sa kroppen från fick reuamtism en ovanlig sort som läkaran itne förstår sig på.. tre cancersjukdoamr helt däck på tre månader… axeln pajade.. föll och lårmuskeln brast ALLT sa kroppen ifrån.. för att jag skulle va still…svårt hitta läkar få diagnos sen behandlignar.. resultat.. utförsäkrad… med skulder och hos kronofogden och HUR ska jag bli kvitt dem när jag inte kan börja jobba igen.. jag ångrar mig som F-n att jag inte gav mig tiden att softa lite stänga av yttervärlden och bara få ladda på batterier jag laddar datorn bilen och mobiler och allt men glömde mig själv och jag blir jätterädd när jag ser att människor glömmer bort att varj kropp behöver den laddning stänga av och ladda om det är därför semestrar finns.. VAR RÄDDA OM ER. Låt itne bar bilen få service och stå ibland hantera er självbva bättr än er bil ni är värdefullare…. ni kommer inte hålla om ni glömmer bort att ladda ur och stra om mer ibland. Man kan inrt köra en bil hur långt som helst heller… och det är itne kul att sitta så här som mig som ahde ett bra jobb en rätt bra lön .. utfattig och snart hemslöa skkuldsatt .. tappar tänder.. och har inga pengar till nya. får ignenbostad och kan inte hjälpa mina barn längre….Den dagen siter ni som mig och ångrar att ni glömde lysan på er kropp ni bar lysnade på vad huvudet säger er ….att visa er duktiga…Än en gån var räddda om er.

 20. p1r skriver:

  Men… vem ska utföra alla klassiskt ”tråkiga” monotona arbeten, det du beskriver kan inte appliceras på dessa jobb som jag ser det.

  om man sen ser lite utanför sverige, tex mot Kina och alla dess rena monteringsarbeten, jag tror att de har svårt att se att det inte skulle vara ngn skillnad på vardag och helg.

  p1r

 21. Nina skriver:

  Jag blev först lite orolig när jag läste alla påhejarrop! Det finns lika många sidor och förmågor som människor. Vi har alla våra bagage, goda eller dåliga som påverkar livet. Hade vi alla haft föräldrar och syskon som tillbringat en semester tillsammans i utlandet, kanske livet skulle se lite ljusare ut men dessvärre sätter livet sina spår. Klart att vi ska sträva efter att tänka positivt men det är inte alla förunnat då många lider av att kroppen eller själen är slut.

  Tidigare hade jag en ledningsgrupp som utryckte att vi var ansvarslösa om vi inte läste våra mail under ledighet. För mig handlade det arbetet inte om att trivas på jobbet och leva med det, utan det var att få mat på bordet till mina tre barn.

  Gudskelov blev de större och behövde mindre omsorg och jag kunde skola om och skaffa mig ett jobb som jag gärna är på alla årets dagar. Jag är glad att jag varit med om detta så jag inte lika krasst avfärdar folk som behöver en rejäl semester!

 22. Carina skriver:

  Mycket inspirerande tankar! Visst finns det begränsningar i livet och jag har själv drabbats mycket hårt, då min fysiska kropp fått ta mycket stryk – just för att jag inte lyssnade på de signaler den gav. Dock har det gett mig möjligheter att uvecklas och tänka i nya banor och siktet är nu inställt på att söka efter min personliga balans mellan arbete och vila. Först behövde jag bli medveten om min begränsning, innan jag kunde öppna upp för en förändring och se det positiva lärandet som kom ur svårigheterna el. de ”förklädda välsignelserna” som jag väljer att kalla det. Om jag valt att fokusera på det negativa, hade jag inte haft mycket av den livskvalitet jag trots allt har uppnått. Det viktigaste är inte hur jag har det, utan hur jag TAR eller hanterar det jag har.

 23. Andreas skriver:

  Detta inlägg är säkert skrivet en någon som jobbar på ett kontor, inget illa med det.
  Men det beror nog helt och hållet på vad du jobbar med. Jag själv har jobbat i tung industri i 29 år, skiftgång hela tiden. Det innebär att kroppen tar mycket stryk. Semester som vi känner den idag, kom till genom arbetares kamp att få vara ledig, så att kroppen kunde återhämta sig. Som skiftgående så finns inga bestämda mattider, kontorssidan där jag nu jobbar har flextid, kafferast 09:00-09:15, lunch 11:00-11:45, eftermiddagsfika 14:00-14:15.
  Jag skulle tro att de flesta som kommenterat detta inlägg är kontorsabetande, hyffsat högavlönade, samt kanske i någon högre befattning. Tro nu inte att detta handlar om avundsjuka, men det finns de som har en helt annan arbetssituation, och som kanske behöver en längre semester för att klara av de påfrestningar som ett tungt industriarbete innebär.
  Det är inte så roligt att jobba ute när det är – 29 grader ute, men det måste vissa gånger göras för att säkra driften, det är ganska tungt att byta maskindelar som väger 500 kilo eller gå omkring i ständigt buler.

  Så försök tänka er in i en annan situation, ett annat sätt att arbeta än er.
  Vissa behöver sin semester, mer än ni kan ana.

 24. Erika skriver:

  Ni får det att låta som om arbeten är äpplen som växer på träd, fria att plocka för vem som helst. Det är fin livsfilosofi du ni målar upp, visst. Men tyvärr är verkligheten mycket hårdare än så och många av oss får tyvärr nöja oss med arbeten som vi hatar vare sig vi vill eller inte. Vi skall dessutom vara tacksamma att vi ens har ett arbete och slipper vara arbetslösa ovanpå det hela.

  Vakna upp och se er omkring!

  //Semesterlös halvtids-arbetslös 80-talist

Missa inte kommande artiklar

Du kan även anmäla dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev med en månatlig krönika av Charlie och resten av Balansekonomiteamet.

→ Anmäl dig till nyhetsbrevet

Nyfiken på fler artiklar?

På vår blogg hittar du artiklar om hur du kan bygga dig ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi.

→ Till bloggens förstasida

Facebook & Instagram

Facebook eller Instagram kan du delta i samtalet kring ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi.

→ Till Facebook
→ Till Instagram