Hur du kan använda Voodoo för att skapa nya resultat i ditt liv

- Vare sig du tror att du kan eller inte kan så har du helt rätt!
Publicerat av Jan Bolmeson torsdagen den 31 oktober 2013 | 0 kommentarer hittillsI måndags visade tv-programmet ”Vetenskapens värld” på SVT en dokumentär om att ny forskning visat kraften i placebo och nocebo. De visade att det är en verklig effekt som inte bara lurade hjärnan utan faktiskt även förhindrade smärta och i vissa fall (nocebo) även kunde skapa negativa konsekvenser för sig själv beroende på förväntningarna.

I sig är det här inget nytt det finns många historier, inte bara de som de tog upp i programmet, som visar på tankens kraft. Ett av de första dokumenterade exemplen är artikeln som publicerades i ”New scientist” om amerikanen Vance Vanders som levde på 1930-talet. Vance som var en troende voodooutövare hade en mörk kväll haft ett gräl tillsammans med sin präst som slutade med att prästen förbannade honom, kastade en illaluktande pulver på honom och sa att nu skulle han dö och ingen kunde rädda honom.

Vance kom hem och blev över de kommande dagarna sjukare och sjukare och låg till slut inför döden. När han till slut hamnade på sjukhus kunde inte läkarna hitta något fysiskt fel på honom – enligt gängse vetenskap så var det inget fel på honom. När den ansvarige läkaren Dohorty fick reda på det här var han öppen nog för att tro på tankens kraft och insåg att de enda sättet att rädda honom var att använda Vances egen tro.

Han iscensatte ett experiment där han berättade för Vance och hans att han hade sökt upp prästen och tvingat honom att avslöja vad det var för en besvärjelse och pulver han hade kastat på Vance. Han hade även fått reda på hur man kan lyfta besvärjelsen och berättade om att det var ödleägg som Vance hade fått i sig och att det nu levde en stor ödla i honom som sög upp hans liv och energi. Läkaren gav honom kräkmedel och tvingade Vance att kasta upp i en hink och när ingen tittade så smög han ner en ödla i hinken som han hade haft med sig och visade den sedan för Vance. Att se ödlan i hinken stämde precis med Vance tro, läkarens historia och hela sammanhanget.

Inom en dag blev Vance betydligt bättre och inom en vecka var han hemskriven. Det intressanta med just den här historien var att den bekräftades av inte mindre än fyra medicinskt utbildade personer – som kunde följa Vances mirakulösa tillfrisknande där alla fysiska symptom försvann och han blev fysiskt bättre – trots att läkaren egentligen inte hade gjort något annat än att lura honom. Det var uppenbarligen något annat än fysiska faktor som gjorde Vance först sjuk och sedan frisk – hans tro.

I programmet pratade man en del om de etik- och moralfrågor som uppstår i det sammanhanget och man uttryckte sig i termer av att man kan ”luras” av ett sockerpiller eller en sockerlösning. Det som i sammanhanget är lite intressant är att om tror att ett piller av något slag – t.ex. socker – kan lindra min smärta och faktiskt gör det då blir det ett moraliskt dilemma.

Det spännande i sammanhanget är ju att alla som på någon nivå arbetar med reklam, politik, ledarskap, coaching, utveckling, idrott, motivation eller personlig utveckling har länge vetat att det som skapar resultat är tron. Inte minst alla som varit i kontakt med små barn som slår sig vet ju att barnen vill att man ska blåsa där det gör ont. Eftersom vi är en sådan auktoritet i barnens värld så tror de så mycket att det hjälper, eftersom vi säger det, att det faktiskt hjälper. Precis på samma sätt som i dokumentären med sjuksköterskan som gav saltlösning istället för morfin och inte bara gjorde det att soldaterna upplevde mindre smärta så producerade kroppen ämnen som gjorde att den faktiskt upplevde mindre smärta. Precis på samma sätt är det för barnen.

Henry Ford, den kände biltillverkaren, lär ha sagt för snart 100 år sedan att ”Vare sig du tror att du kan, eller om du tror att du inte kan, så har du helt rätt”. Det som är nytt är ju att man idag med ny teknik kan se exakt vad som händer i hjärnan när vi tänker eller uttalar det som vi tror på. Inom en relativt ny gren inom personlig utveckling/psykologin pratar man om NLP (Neuro Lingvistisk Programmering) som ett sätt att ”programmera” sin hjärna på ett liknande sätt som man kan programmera en dator.

Vad programmerar du din hjärna för?

Om vi som en tes utgår från att det är sant – då anmäler sig den spännande frågan, vad är det för en dialog som jag för med min hjärna? Vad programmerar du din hjärna för?

Idag är bruset mer påtagligt än någonsin. Aldrig förr har vi varit utsatta för så mycket prat samtidigt som just nu. Det är telefonen, Facebook, nyhetsrapportering, reklam och socialt umgänge på en nivå som aldrig förr har skådats i människans historia. På förskolorna här i Stockholm pratar man ju om att förbjuda mobiltelefoner eftersom de tar uppmärksamhet från barnen.

Tänk om det är så att det som vi tycker, tänker och anser – att våra åsikter och kunskap inte är vår egen utan det är sådant som har kommit in utan att vi har tänkt på det. Ungefär som när man hamnar i en situation och ställer sig frågan – hur hamnade jag här?

Tänk om det är så att den programmering som man nu börjar säkerställa vetenskapligt i sammanhanget av medicinering, i termer av placeboeffekt och noceboeffekt, tänk om det är något som har varit så alltid. Även innan dessa upptäckter gjordes?

Tänk om det betyder att om jag tror att saker är på ett visst sätt, eller om jag tror att jag är på ett visst sätt är en annorlunda placeboeffekt? Eller ännu värre tänk om det är något som inte stödjer dig precis som det var för Vance – att det är en noceboeffekt?

Tänk om det betyder att som Henry Ford sa att vi kan träna upp vår hjärna att reagera på ett visst sätt på vissa saker, situationer eller människor, tycka vissa saker och vara rädd för vissa saker inte andra

Tänk om det är så att det som vi upplever som sanningar inte alls behöver vara sanningar. Att det bara är en programmering som jag har tänkt så många gånger att jag nu tar den för att vara sann. Att den dessutom skapat resultat och bevis i livet som gör att den bekräftat sig själv som gör den så självklart att det till och med blir svårt för mig att överväga tanken att det bara är en tro. Precis som det var helt sant för Vance att prästen uttalat en besvärjelse som gjorde att han skulle dö. Det var för honom helt och hållet sant, så sant att han var beredd att omedvetet dö för sin tro.

Jag vet inte hur det är för dig, men det kan ju vara så att det är en ganska läskig tanke att kraften i nocebo är så stark som den faktiskt är. Men precis som alla mynt har två sidor är ju den goda nyheten ganska uppenbar…

 

Du kommer alltid att få rätt om din tro!

En central del i Balansekonomis utbildning ”Du och din ekonomi” som följer efter seminariet med Charlie är nedanstående modell som vi kallar för tro-cirkeln som visar just det på kraften i tron och som vetenskapen kallar för placebo och nocebo.

Modellen visar nämligen hur du alltid kommer att bekräfta din tro och därmed således alltid få rätt. Det kan ju vara trevligt att alltid få rätt, men tänk om det inte alltid skapar de resultat som jag egentligen vill ha?

Låt oss ta ett exempel om jag har en tro om att jag är oattraktiv och ointressant för andra människor. Det kommer att påverka min attityd och uttrycka sig som att ”det är inte ens lönt att jag försöker, det kommer ju ändå inte att gå”, ”det finns ingen där ute för mig” eller liknande. Det i sin tur leder till att jag gör eller inte gör vissa saker (”aktioner”) som t.ex. att jag sätter inte upp mig på en dejtingsida, jag följer inte med ut när jag blir utbjuden och det i sin tur leder till att jag inte heller får resultaten. Jag kommer inte att träffa nya människor som bara ger mig mer bevis för att jag är ointressant. Vilket i sin tur bara bekräftar min tro och så snurrar den självuppfyllande profetian vidare. Precis som Vance blev sjukare och sjukare eftersom för varje varv i trocirkeln så fick han ju ”rätt” om profetia – oavsett vad alla omkring honom som läkarna sa eller inte sa.

trocirkeln

Trocirkeln fungerar ju även på andra hållet – om jag tror att jag kan så får jag en attityd i form av ”allt är möjligt”, vilket kan leda till att jag tar mig an nya saker och vågar ringa de där telefonsamtalen, jag vågar tacka ja, jag vågar investera mina pengar, jag vågar säga upp mig, jag vågar gå efter min dröm. Eftersom jag börjar agera i riktning med min attityd och min tro så leder det till att jag dessutom kommer att få nya resultat som visar på att det faktiskt var möjligt vilket också bekräftar min tro om att det är möjligt.

I Balansekonomi berättar många av våra deltagare att en av de stora skillnaderna som de har efter att genomgått vår utbildning är att de har utvärderat och valt bort ”tro:er” och attityder som inte har gagnat dem och valt nya. Dessa nya ”tro:er” och sanningar har i sin tur möjliggjort nya aktioner som i sin tur har gett nya resultat och därmed bekräftat den nya tron. Även om denna kunskap har funnits sedan tusentals år av mänsklig utveckling så är den ändå bara tillgänglig för den som kan omfamna att det verkligen förhåller sig på det sättet. Det handlar om att våga lyfta på stenarna i sitt eget liv och kanske ifrågasätta om det som jag tror är sant verkligen är sant, och om det inte skulle vara sant ställa sig frågan – vad skulle vara möjligt då?

Istället för att skriva en lång lista med tro:er som man kan ha som vi tror skapar resultat så tänkte vi be dig som har läst ända hit om din hjälp. Vi tror nämligen att det stora värdet i den här krönikan kommer att ske i kommentarstråden nedan. Därför skulle vi vilja be dig:
Hjälp oss genom att kommentera nedan – Vilka ”tro:er” och attityder har du som skapar resultat i ditt liv?

kommentarer

Missa inte kommande artiklar

Du kan även anmäla dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev med en månatlig krönika av Charlie och resten av Balansekonomiteamet.

→ Anmäl dig till nyhetsbrevet

Nyfiken på fler artiklar?

På vår blogg hittar du artiklar om hur du kan bygga dig ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi.

→ Till bloggens förstasida

Facebook & Instagram

Facebook eller Instagram kan du delta i samtalet kring ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi.

→ Till Facebook
→ Till Instagram