Får man aldrig vara nöjd?

“Det enda vi vet om framtiden är att den inte kommer att se ut som idag” heter det ju. Att engagera sig i livet är alltså inte en fråga om att förändra livet (livet förändras vare sig man vill eller inte) utan om att välja HUR man strävar efter en viss riktning på förändringen.

TITTA PÅ VÅR FÖRELÄSNING

En gratis föreläsning som ger mer tid, mer pengar och mer energi

Får man aldrig vara nöjd?

“Det enda vi vet om framtiden är att den inte kommer att se ut som idag” heter det ju. Att engagera sig i livet är alltså inte en fråga om att förändra livet (livet förändras vare sig man vill eller inte) utan om att välja HUR man strävar efter en viss riktning på förändringen.

Eftersom saker och ting i ditt liv kommer att vara annorlunda senare än vad det är nu så anmäler sig minst två frågor.

  • Vad i framtiden vill du ha på en bättre nivå, eller mer av, eller positivt förändrat?
  • Vilket eller vilka av dessa områden vill du vara aktivt engagerad i för att få det på det sätt du vill ha det?

Att det blir annorlunda är nämligen inte en fråga för det vet vi att det kommer att bli. Om tiden går så ändrar sig saker, den saken är redan klar. Det är bara en fråga om i vilken grad DU skall vara aktiv i att få det som du vill ha det och vad det i så fall innebär.

Vet du vilka områden av ditt liv som är de viktigaste områdena att utveckla för att ditt liv skall upplevas som lite rikare sedan, än vad du upplever det nu?

Även om vi kan känna oss trötta ibland så upphör människans strävan aldrig, inte ens när vi närmar oss livets slutskede så upphör vi att sträva fast då strävar vi sannolikt efter helt andra saker än när vi är i början av livet. Småbarnsföräldrar strävar efter vissa saker, pensionärer strävar efter andra saker och barn strävar efter det som barn anser vara representativt för ett rikt liv.

Vår strävan är högst personligt. Ibland strävar vi t ex efter att “inte sträva” och istället vara närvarande endast här i detta ögonblick och bara uppskatta allt det vi redan har, exakt DET är en strävan så klart.

Därför är det klokt att redan från början ha en hälsosam och energiekonomisk relation till begreppet strävan, eller “att sträva”. Det är vettigt att hantera eventuella fördomar och tankehinder för att kunna förhålla dig till denna typ av frågor på ett hälsosamt sätt.

Att vara nöjd är på intet sätt motsatsen till att sträva. Att vara nöjd är snarare släkt med “tacksamhet”! Oavsett hur det är just nu så är det precis som det är just nu. Det är inte bättre, det är inte sämre, det är som det är. Du kan omöjligt ändra hur det är just nu för nu är redan NU. Du kan ändra hur det blir i framtiden (dvs sträva) men du kan inte ändra nu.

Därför är det smart, generöst och ekonomiskt att vara nöjd och tacksam över hur det är nöjd. Regnar det idag så är det liksom bara att “gilla läget” och leta efter vad som är bra med det, samtidigt som man kan sträva efter att flytta till ett varmare land.

Dualiteten i att i ena sidan “vara nöjd” och samtidigt “aktivt sträva” är ofta något som vår kultur motverkar, Många av oss växer upp i en miljö där man utgår från att leta fel på sig själv eller livet och sedan sträva efter att fixa dem. Det är INTE ett ekonomiskt förhållningssätt till livet utan är en modell som kostar mycket tid, dränererar dig på mycket energi och ger ofta väldigt lite pengar i slutändan.  

GÅ VÅRAN INTRODUKTIONSKURS

Investera en timmer i dig själv genom att testa vår introduktionskurs. Då kommer du få handgriplig hjälp och även resultat direkt.

Relaterade Artiklar

Personlig Utveckling
Charlie Söderberg

Hur definierar man ett “rikt liv”?

Ett “rikt liv” innehåller rikligt av sådant som man värdesätter, uppskattar och vill ha i sitt liv. Att något är rikt eller rikedom betyder bara att det finns gott om det, att det inte är brist eller ont om det som avses. Rikedom hänger inte samman med någonting annat och kan appliceras på vad som helst. Äpplen, stjärnorna på himlen, fina stunder, benbrott eller pengar. Allt kan beskrivas som att “det är rikt på det” Rik är en beskrivning av omfattning eller volym och inget annat.

Läs mer »
mekanisk_plan
Pengar
Charlie Söderberg

Hur blir jag rik på en mekanisk plan?

För att skapa hållbara flöden av såväl pengar som tid och energi bör varje person skapa två planer, “Talangplan” och “mekanisk plan”. Den sistnämnda av dessa beskrivs i denna artikel. Den Mekaniska planen besvarar nämligen frågan om hur jag kan bli effektivare genom att skapa automatiserade flöden av pengar som tillför ytterligare pengar i mitt liv.

Läs mer »
rik_talanger
Pengar
Lennart Göthe

Hur blir jag rik på mina talanger?

För att skapa hållbara flöden av såväl pengar som tid och energi bör varje person skapa två planer, “Talangplan” och “mekanisk plan”. Den förstnämnda av dessa beskrivs i denna artikel. Talangplanen besvarar nämligen frågan om hur min talang eller mina talanger kan bidra till att öka min avkastning i fråga om tid, pengar och/eller energi.

Läs mer »