
Varför tänker jag så här?
När vi blir konfronterade eller möter motstånd blir vi förvirrade. Att vara förvirrad är påfrestande, vi ser inte särskilt bra ut när vi är förvirrade och de inre gränspoliserna vill gärna kommendera oss tillbaka till trygga trakter. Men förvirringen ger oss en chans att se saker på nya sätt förutsatt att vi tillåter oss ett forskande synsätt.
Om man tänker sig att människan liknar en trädstam, med varje levnadsår som en årsring, så har vi alla − oavsett om vi hunnit fylla 30, 50 eller 65 − en nyfiken sexåring långt in, nära stammens märg. Det här är en liten men outtröttligt frågvis person som vill veta varför månen är gul, varför bläckfiskar har så många armar och varför kall spagetti är klibbig.
Har du kontakt med sexåringen inom dig? Den kanske fortfarande är fokuserad på djur, natur och annat i omvärlden men vad skulle hända om den började rikta frågorna till dig själv?
Varför säger jag så här?
Varför tänker jag så här?
Varför tycker jag så här?
Varför gör jag så här?
Det som gör ett forskande synsätt så extra spännande är att man inte i förväg vet vilka svar man kommer att hitta, vad utfallet kommer att bli. Det kan också uttryckas som att man inte vet vad det är man letar efter. Du vet ju inte om vad det är du inte vet om men när du anlägger ett forskande synsätt och ger dig ut på en upptäcktsresa kommer du garanterat att hitta nya områden att utforska vidare.
Om vi nyfiket och intresserat, fria från förutfattade meningar, börjar betrakta oss själva utifrån och fundera på hur det kommer sig att vi gör som vi gör och tycker som vi tycker så får vi samtidigt tillgång till att vara och göra på nya och andra sätt än tidigare.
Om vi tar oss an att vara nyfikna och ifrågasätta så kan vi också få syn på varför vi har de resultat vi har istället för de resultat vi vill ha, vad är det som står i vägen? Vad är det egentligen vi är ute efter? Är det verkligen det vi säger att det är eller är det något annat?
Det sägs att man lär så länge man lever. Vi hävdar att ju fler frågor man ställer, desto mer har man chans att lära sig. Och att lära sig mer om sig själv är en bra utgångspunkt när man har bestämt sig för att ta ledarskapet och åstadkomma nya resultat i sitt liv.
Ett forskande synsätt må förefalla nära besläktat med självrannsakan men kom ihåg att det här handlar om att ha en lekfull inställning med ett öppet och positivt sinnelag, inte att leta “fel” som vi ska korrigera eller rentav straffa oss själva för.